Beachwaterpolotornooi 2018

In Palamos, langs de Costa Brava, organiseerde men tussen 31 augustus en 2 september 2018, voor de tweede keer Europa’s grootste Beachwaterpolo tornooi.  27 ploegen uit 7 verschillende landen deden een gooi naar de titel. Onder de deelnemers, enkele absolute topspelers uit de Spaanse competitie.

Het unieke aan dit tornooi is dat het niveau van de deelnemende ploegen sterk uiteenlopend is. Tussen de deelnemers waren zowel recreatieve, gemengde als competitieploegen ingeschreven. 

Groepsfoto na de wedstrijd tegen de dames van AESE

Nieuwpoort had enigszins pech bij de pouleverdeling, want met de dames van AESE die in de hoogste Catalaanse afdeling uitkomen en de latere winnaar MACROS, die was samengesteld uit de beste spelers van CN Barcelona was onze reeks heel sterk bezet. Anderzijds hebben we de unieke kans gekregen om tegen deze fenomenale ploeg te mogen spelen.  Macros met o.a. Adria Delgado Braziliaans international, die zopas de overstap maakte van Steau Boekarest naar CNB, Guus Van Ijperen, Nederlands international en vorige maand nog actief op het EK, reserve doelman van het Spaanse nationaal team Eduardo Lorrio en Jeremy Davie, Australisch international waren vele maten te groot voor ons.  

Groepsfoto na de wedstrijd

Beide ploegen moesten tegen elkaar spelen na een stevig nachtje verbroederen op de dansvloer en dan blijkt dat recreatieve vermoedelijk iets sneller recupereren dan beroepswaterpolospelers.  Na 5 minuten stond Nieuwpoort immers met 4-5 voor.  Macros schakelde dan vermoedelijk een kwart versnelling hoger en liep dan vlot uit tot 6-12.  

De spelers van Macros appreciëerden duidelijk onze inzet en speelden het spel correct en eerlijk. Ze maakten geen gebruik van hun onmetelijk veel betere shotkracht en probeerden via combinaties voor doel af te werken.  Uiteindelijk werd het 25-15 en bleef Nieuwpoort de enige ploeg die 15 doelpunten kon scoren.

Finaal eindigde Nieuwpoort voorlaatste door de kleine kwartfinale te verliezen van Oostende en te winnen van Parijs.   

Reglementen Beach Waterpolo

Het speelveld is 15 bij 12 meter en de doelen zijn wat kleiner in afmetingen. 

Beachwaterpolo wordt gespeeld met 4 veldspelers en één doelman. Bij een doelpunt is er geen dode tijd en speelt men onmiddellijk verder. Er is een onbeperkt aantal uitsluitingen mogelijk, waarbij het volstaat om de achterste boei langs de eigen doellijn aan te raken om opnieuw te mogen deelnemen aan het spel. Er is geen 2-meter regel noch een shotklok. Onsportief gedrag wordt door de scheidsrechter gesanctioneerd door de bal aan de tegenstander te geven.  

De wedstrijd duurt 2 x 12 minuten met 5 minuten rust tussen beide times.  Een strafworp wordt genomen vanaf de 5 meter lijn en bij een corner mag men direct in doel schieten.

Samengevat is beachpolo een bijzonder snel en attractieve discipline die fysiek nog meer belastend is dan traditioneel waterpolo.  Omdat het op het strand, in grachten of in havens gespeeld kan worden is het ook bijzonder attractief en meeslepend voor de supporters.  

Powered by WP Essentials